235 359 229
235 355 185
Žukovského 580/6, Praha, 161 00

Dne 26. října jazýková část 7.B v doprovodu své učitelky paní Fournier a dvou tatínků, pana Preclika a pana Farahata, navštívila francouzské sýrové bistro v ulici Milady Horákové v Praze 7. Tato exkurze je součástí celkového projektu „Po stopách Francie v Čechách“.

Žáci se na tuto návštěvu velmi dobře připravili: každý si vybral jeden sýr a napsal o něm pár slov. Pan Gael Dandelot, majitel firmy, nás srdečně přivítal. U vitríny, kde byly vystaveny jeho sýry, nám vysvětlil, jak sýry dělíme: podle regionu, vzhledu, vůně a chuti, a podle druhu mléka. A každý z žáku si našel ten svůj ve vitríně.

Po tomto úvodu nás čekal prostřený stůl a velké dřevěné tácy, na kterých bylo připraveno 10 druhů sýrů. Pan Gael Dandelot nám vysvětlil, jak budeme ochutnávat: přísně podle určeného pořadí. A tak jsme přešli od jemných čerstvých tvarohových sýrů ke tvrdým, a poté k těm velmi aromatickým. Anketa co do oblíbenosti byla dost vyvážená, 50 % pro jemné sýry a 50 % pro tvrdé sýry. Nejméně hlasů získal kozí sýr. Gale nám vysvětlil že chutě se mění, a že sýr, který dnes milujeme, může být za 10 let úplně jiný. Každá příležitost, každé jídlo a víno si žádá něco jiného.  Bistro na Letné se řadí k absolutní špičce v Praze. Všechny sýry vyzrálé, drtivá většina pochází od malých farmářů. Ale to nejdůležitější: Gael je opravdový specialista ve svém oboru. Opět důkaz, že francouzská gastronomie je na čele v evropském i světovém meřítku. Žáci si připravili jednoduché otázky ve francouzštině a monsieur Dandelot jim odpovídal krásnou francouzštinou, a dával pozor při výběru slov, aby žáci dobře rozuměli. Jestliže viděl v jejich očích otazníky, odpověděl svojí roztomilou češtinou. Tato exkurze se řadí do série, která začala už minulý rok „Po stopách Francie v Praze“. Děkujeme z celého srdce panu Dandelot a také jemu laskavému pomocníkovi. Vive la France!

Zpráva žáka Tobiáše:

Dne 26. 10. jsme se po obědě vydali na výlet do francouzské sýrárny na Prahu 7. Když jsme dorazili, už tam na nás čekal pan sýrař, M. Gael Dandelot. Nejprve nám začal povídal o rozdílech sýrů a co k přípravě sýru potřebujete. Ukazoval nám různé tvrdé i měkké sýry z jeho nabídky a vysvětloval, jak se vlastně sýr vyrábí, co potřebujete změnit, abyste ovlivnili tuhost, chuť a vůni sýra. Potom jsme se posadili ke stolu a dostali tácky s 8 různými sýry z všech sýrových skupin – čerstvý, měkký, tvrdý, polotvrdý, kozí a modrý. Postupně jsme všechny najednou ochutnali a ke každému jsme si něco řekli. Mně chutnal nejvíc kozí (vézelay).
Potom už jsme si jen koupili sýry, které jsme chtěli, rozloučili jsme se a už jsme museli jet. Sýrárnu velmi doporučuji, je tam na výběr mnoho výborných sýrů z kvalitní ruční výroby přímo ve Francii a já
děkuji paní učitelce Fournier za to, že výlet zrealizovala.
Tobiáš, 7.B

Hravá odpoledne ve škole
Jak do školy 2024-2025
Školní systém, elektronická ŽK
Strava.cz - přihlášení
Jídelníček
Mapa spádovosti
Strava.cz - informace
3D model školy
Sportovní areál
Volná místa