235 359 229
235 355 185
Žukovského 580/6, Praha, 161 00

Letošní rok nás přivítal York. Historické město s největší gotickou katedrálou v Anglii nám nabídlo procházku po místních hradbách, prohlídku vikingského muzea i ochutnávku místní čokolády v York´s Chocolate Story. Nejen město, ale i hostitelské rodiny nás přijaly velmi srdečně a na několik dní nám poskytly příjemné rodinné zázemí.

Kromě výuky s rodilými mluvčími nás čekaly výpravy za poznáním, aby se cestovní deníky našich žáků mohly zaplnit nevšedními zážitky, v nichž se úchvatná příroda střídala s monumentálními stopami britské historie.

Prošli jsme se například po křídových útesech Flamborough Head, kde mnozí smočili své nohy v ledové vodě oceánu, i malebné lázeňské městečko Scarborough. Rybářské Whitby s ruinami opatství zase oživovalo vzpomínky na Jamese Cooka či Drakulu. Mořské vlny nás zde pohoupaly na lodi Summer Queen a pak jsme parním vláčkem dorazili do Goathland, starobylého nádraží, kde se natáčel příjezd Harryho Pottera do Bradavic.

Z romantického areálu Fountains Abbey se zříceninou cisterciáckého opatství jsme zamířili do nezapomenutelného národního parku Yorkshire Dales. I v něm patřila na několikakilometrové trase divokou přírodou jedna zastávka Harrymu – v přírodním amfiteátru z bílého vápence se natáčely známé filmové scény.

A pak už pro nás bylo po zastávce v Coventry  připraveno lákadlo největší – ateliéry Warner Bros Studio, v nichž Harry, Ron, Hermiona a další prožívali svá kouzelnická dobrodružství.

Naši osmidenní cestu jsme završili celodenní prohlídkou Londýna, na vlastní oči jsme zhlédli památky dosud známé pouze z učebnic angličtiny a vydali se zpět domů. S přáním, abychom se zase někdy mohli vrátit…

Jitka Chalupová

Hravá odpoledne ve škole
Jak do školy 2024-2025
Školní systém, elektronická ŽK
Strava.cz - přihlášení
Jídelníček
Mapa spádovosti
Strava.cz - informace
3D model školy
Sportovní areál
Volná místa