235 359 229
235 355 185
Žukovského 580/6, Praha, 161 00

Letošním rokem se otevírá nová etapa přírodovědného a environmentálního vzdělávání žáků Základní školy Dědina. Prostor pro rozšíření inovativní výuky jim poskytl Výzkumný ústav rostlinné výroby Ruzyně. První fázi tvoří projekt Dotkni se země, který dětem poskytne možnost pěstování vybraných druhů plodin a zakládání rozmanitých pěstebních pokusů. Na projekt mohou navazovat přednášky, besedy, ukázky zemědělské techniky či práce výzkumníků.

Výzkumný ústav rostlinné výroby Ruzyně připravil vhodný pozemek a vybudoval zázemí pro pobyt dětí – malou venkovní učebnu a nářaďovnu. Děti tak mohou své praktické poznatky a zkušenosti přímo zpracovávat do kreseb, poznámek a zápisů.

Smyslem projektu je vytvoření živého vztahu k půdě, mnoho městských dětí nemá možnost cokoliv pěstovat, nemohou pozorovat růst rostliny vlastnoručně zaseté či zasazené. Vztah k přírodě, k živočichům i rostlinám je nutné budovat v dětství, vlastní, ničím nezatížené pozorování je zásadní i pro rozvoj tvůrčích sil mozku, tak důležitých i v pozdější vědecké činnosti. O tom svědčí řada vyjádření předních vědců a vynálezců, kteří vyzdvihují především to, že mohli jako děti pobývat v přírodě, pozorovat její děje a uvědomovat si vztahy mezi příčinami a následky.

Nesporným přínosem projektu je i nasměrování profesní orientace pro zájemce o zemědělské obory a v neposlední řadě možnost přirozeného pohybu na čerstvém vzduchu.

Záštitou projektu je jeden z nejcitovanějších českých vědců doc. Ing. Roman Pavela, Ph.D., náměstek ředitele pro vědu a výzkum Výzkumného ústavu rostlinné výroby Ruzyně a známý popularizátor vědy.

Taťána Dušková, koordinátorka environmentální výchovy ZŠ Dědina

Hravá odpoledne ve škole
Jak do školy 2024-2025
Školní systém, elektronická ŽK
Strava.cz - přihlášení
Jídelníček
Mapa spádovosti
Strava.cz - informace
3D model školy
Sportovní areál
Volná místa