235 359 229
235 355 185
Žukovského 580/6, Praha, 161 00

Osmá třída se v pátek 15. září 2023 vrátila z pětidenního putování na kolech od naší školy na Dědině až do Drážďan. Čtyřikrát jsme přespali v kempech pod hvězdami, jednou v Děčíně (v kempu) pod mostem. Trasy měřily mezi 70 a 40 km, celkem jsme ujeli asi 210 km, rychlá závodnícká skupinka o hodně víc, protože si vždycky našla příležitost, jak zvyšovat rychlost i ujeté kilometry (pod vedením dospělého).

K cyklovýletu patří pády a opravy kol, těch nebylo málo. Povedený cyklovýlet závisí na dobrém zázemí, výborných trasérech a na sběračích zraněných a servismanech na konci pelotonu. Nemohlo to být lepší! Do cíle dojeli všichni celí, lepili jsme odřeniny i duše. Díky rodičům v rolích zdravotníků, plánovačů cesty, řidičů doprovodného vozidla, kuchařům a opravářům technických problémů se děti mohly soustředit na jízdu a my učitelky na třídu a kulurně-historicko-zeměpisné vrcholy cesty. Jedním z takových vrcholů byl výšlap či výtlač na horu Radobýl a vzpomínka na Máchu, jak z Radobýlu běžel hasit pro něj osudný požár v Litoměřicích, jiným návštěva augustiniánského kláštera v Roudnici, Labské pískovce nad řekou, městečko Bad Schandau či exkurze v továrně na výrobu elektroautomobilů VW v Drážďanech.

Týdenní putování podél řeky, mezi městečky a skalami, společné nocování, jídlo, koupání, večerní kruh, kde každý mohl říct, jaký byl jeho nejsilnější zážitek ten den, to všechno možná dalo třídě víc, než několik týdnů ve škole. Obraz třídy jako pelotonu zviditelnil povahy, temperamenty, sociální schopnosti jednotlivých dětí, všechny stmelil a propojil, zvýšil povědomí o tom, že se společně pohybujeme jako celek a podporujeme i toho posledního, aby se dostal do cíle.  Krásné bylo, že jsme na sebe měli všichni čas a mohli jsme otevřít i témata, na která ve škole čas schází.

Uskuteční-li se takový výlet na začátku školního roku, dá se na zážitku společného putování navazovat celý školní rok. V cíli pouť nekončí.

Děkujeme, že jsem to mohly prožít,

Martina Dbalá a Lenka Kettnerová

Hravá odpoledne ve škole
Jak do školy 2024-2025
Školní systém, elektronická ŽK
Strava.cz - přihlášení
Jídelníček
Mapa spádovosti
Strava.cz - informace
3D model školy
Sportovní areál
Volná místa