235 359 229
235 355 185
Žukovského 580/6, Praha, 161 00

Navštívili jsme pekárnu a cukrárnu Les Délices v Praze 3, kterou vlastní a provozuje pan Joachim Cheutin.

Žáci si připravili krátké a jednoduché otázky, které odpovídaly jejich francouzským jazykovým schopnostem po osmi měsících výuky na naší škole

  1. Pan Joachym Cheutin pochází z francouzského regionu Champagne a v minulosti hodně cestoval a pracoval v zahraničí, například v Kanadě. Po nějaké době se rozhodl vrátit se do Evropy a nabídka práce v restauraci Tančící dům v Praze mu vyhovovala. Působil zde 5 let a poté se rozhodl zkusit si otevřít vlastní pekárnu a cukrárnu.
  2. Pan Cheutin se usadil v Praze 3, protože mu tato lokalita nabídla přijatelné nájemné a vybavení lokálu odpovídalo jeho vizi pro výrobu, kterou mohl téměř okamžitě zahájit.
  3. Jaký rozdíl mezi francouzským a českým chlebem? Francouzský chléb je bageta, kterou Francouzi konzumují téměř ke každému jídlu a musí být vždy čerstvá. Bageta se vyrábí z mouky, vody a droždí, ale nejdůležitější je správná doba kynutí.
  4. Co bylo pro pana Cheutin nejsložitější? Administrativní část byla při založení vlastní pekárny a cukrárny nejtěžší, protože bylo třeba vyřizovat mnoho různých papírů a dokumentů.
  5. Přizpůsobil své recepty a chuťové preference českému trhu ? Odpověděl, že ne.
  6. Chutnal jste i české baguette ze supermarketu ? A jak vám chutnají? M. Cheutin se usmál a řekl jen krátce : bez komentáře.
  7. Jak se Vám líbí v Praze, máte rád život v Čechách? V Čechách a v Praze se mi líbí, důkazem je toho moje rodina a dům.
  8. Jaké jsou vaše další plány? Zatím žádné velké změny, ale líbilo by se mi otevření pekárny a cukrárny na Šeberově, kde máme rodinný dům.

Závěrem :

Tento projekt se zaměřuje na propojení francouzské a české kultury prostřednictvím jazykové výuky a poznávání francouzského kulturního dědictví v Praze. V praxi si žáci procvičovali své jazykové dovednosti jako objednat si pekařské a cukrářské výrobky v francouzštině, a aktivně používat čísla a jiné výrazy, aby se dorozuměli s M. Cheutin.

Vybírali si ze široké škály produktů, včetně baget, croissantů, macarons a crème caramel, a pri placení jsem s radostí konstatovala, ze znají číslovky, a umí je používat.

Je skvělé vidět, že při nakupování nezapomínali na důležité fráze, jako je „Merci“ a „S’il vous plaît“.

« z 2 »
Zápis pro šk. rok 2024/2025
Pozvánka
Jak do školy 2024-2025
Školní systém, elektronická ŽK
Strava.cz - přihlášení
Jídelníček
Mapa spádovosti
Strava.cz - informace
3D model školy
Sportovní areál
Volná místa