235 359 229
235 355 185
Žukovského 580/6, Praha, 161 00

Od pondělí 9. do pátku 13. září putovala 8. třída na kolech po Labské cyklostezce od školy až do Drážďan. I když to první den vypadalo na déšť a na mnoha místech středočeského kraje lilo jako z konve, dorazil peloton žáků v reflexních vestách s učitelským a rodičovským doprovodem po 70 km první etapy do kempu Želízy za Mělníkem, aniž by na ně dopadla jediná kapka. Trasy dalších dní již byly kratší – mezi 40 až 50 km, stezka kopírovala Labe a zavedla nás do historické Roudnice nad Labem, kde jsme v parku obědvali. Protože celá cyklotrasa vede buď po rovině či z mírného kopce, rozhodli jsme se po druhém noclehu v krásných Litoměřicích z tohoto stereotypu vybočit vystoupáním do kopců Českého středohoří a odměnit se mnohakilometrovými sjezdy až k přívozu v Krásném Březně. Třetí nocleh byl v „kempu roku 2019“ v Děčíně, kde nám vstřícný personál k večeři uvařil bioguláš v kotlíku na ohni. Nejkrásnější pohledy ze sedel našich kol nabídl čtvrtý den cesty – malebné Česko-saské Švýcarsko a pískovcové útvary na obou stranách řeky. V místě státní hranice jsme ukryli poklad pro 7. třídu, která tudy bude projíždět týden po nás. Nemohli jsme objevit romantičtější místo –  u vodopádů a kamenné nádrže, jejíž ledové vodě neodolaly dvě odvážné plavkyně.

V Německu jsme navštívili krásné lázeňské městečko Bad Schandau a vyjeli jsme 50 m vysokým secesním výtahem z roku 1905 na pískovcový masiv, na kterém nechal vystavět hoteliér Rudolf Sendig pozoruhodnou čtvrť Ostrau s nádhernými vilami a také dvě sanatoria pro učitelky. Projeli jsme pod pevností Königstein, městečky Schöna a Pirna a naposledy jsme stavěli stany v příjemném kempu Wostra, kde chlapci uvařili pro děvčata a doprovod večeři a dívky na oplátku umyly nádobí.

Překvapením posledního dne výletu byla exkurze ve Skleněné manufaktuře v Drážďanech, kde jsme strávili půl druhé hodiny na komentované prohlídce. Průvodci nás ve dvou skupinách (jedna v němčině, druhá v angličtině), nechali nahlédnout do výroby automobilů e-Golf společnosti Volkswagen, zprostředkovali nám pohled na budoucnost mobility a vedli s námi debatu o technologických vizích. Na závěr jeden z průvodců kvitoval náš způsob dopravy z Prahy na kole jako ekologicky nejčistší.

V Drážďanech nás vyzvedl autobus s vlekem, kola jsme naložili a během dvou hodin jsme překonali 220 km (????) vzdálenost uplynulých čtyř dní. Po cestě jsme míjeli milníky naší cesty a tak si je znovu připomínali.

Nezapomenutelný výlet by nebyl možný bez podpory skvělého týmu tří tatínků, kteří plánovali trasu, zásobovali nás jídlem, opravovali kola, pečovali o bezpečnost celé skupiny a celou dobu šířili výbornou náladu.

S díky za krásný týden s  8.D

Martina Dbalá a Dagmar Čížková

Zápis pro šk. rok 2024/2025
Pozvánka
Jak do školy 2024-2025
Školní systém, elektronická ŽK
Strava.cz - přihlášení
Jídelníček
Mapa spádovosti
Strava.cz - informace
3D model školy
Sportovní areál
Volná místa