235 359 229
235 355 185
Žukovského 580/6, Praha, 161 00

 Vážený pane řediteli, vážení učitelé,

chtěla bych touto cestou opravdu moc poděkovat všem, kteří se postarali o skvělý výměnný pobyt ve Francii pro naše děti. Oceňuji práci a organizaci všech učitelů, kteří dětem připravili úžasný program a zajistili bezproblémovou cestu.

Muselo to být vše náročné při běžném školním provozu.

Jsem moc ráda, že se všechny děti vrátily nadšené a že viděly zase jiné zajímavé věci a dokázaly využít své dosavadní jazykové schopnosti ke komunikaci v rodinách.

To, čeho si cením nejvíce, je bezvadná komunikace s našimi učiteli.

Přeji vám všem zasloužené hezké klidné léto.

S pozdravem maminka žákyně ze 7. ročníku.

« z 8 »

Neděle 2.6.

V 18 hodin, krátce potom, co jsme vyzvedli žáky z partnerské školy ZŠ Podmarjánkou, opouštíme Prahu. Náš dálkový autobus směřuje přes Německo do francouzské Bretaně, do města Rennes. Cesta je sice dlouhá a únavná, ale většině z nás se podařilo ji alespoň částečně prospat.

Pondělí 3.6.

Časně ráno, okolo 6. hodiny, projíždíme obchvatem Paříž. Stíháme to ještě včas, za hodinu se totiž začnou tvořit nekonečné kolony. K partnerské škole Lycée et Collège Émile Zola v Rennes přijíždíme okolo 10. hodiny. Po přivítání jdeme na oběd do školní jídelny a odpoledne už se procházíme po krásném centru města. Obdivujeme staré hrázděné domy, dáváme si zmrzlinu a krátký rozchod na náměstí. Okolo 17. hodiny naši žáci odcházejí se svými francouzskými přáteli do jejich rodin.

Úterý 4.6.

V 8 hodin se scházíme u školy a ještě před zvoněním jsou naši žáci rozděleni do různých tříd a účastní se náslechu francouzského vyučování. Následně se přesouváme do speciální učebny na prezentaci projektu francouzských žáků. Odpoledne opouštíme Rennes a jedeme naším autobusem k moři do malebného korzárského města Saint Malo. Obcházíme ho po hradbách a díky odlivu můžeme suchou nohou navštívit blízké ostrůvky. Na jednom z nich leží mj. hrob francouzského diplomata a spisovatele F.Chateaubrianda. Cestou nacházíme různé mořské živočichy, např. kraba. Z hradeb scházíme do centra města, máme krátký rozchod, ochutnáváme místní specialitu – slanou tmavou palačinku s klobásou – galette sausage. V 18:30 jsme zpátky v Rennes a děti odcházejí do rodin.

Středa 5.6.

Sraz je opět ráno u školy. Odcházíme do parku Thabor, kde obdivujeme růžovou zahradu a sekvoje. Okolo 10. hodiny se přemísťujeme do technologického muzea, kde zkoušíme různé pokusy. Je to zábavné, takže zde vydržíme až do oběda, který je opět ve školní jídelně. Po obědě žáci odchází se svými francouzskými kamarády a mají program v rodinách.

Čtvrtek 6.6.

Loučíme se s parnerskou školou a odjíždíme na sever k opatství na ostrově
Mont-Saint-Michel. Autobus necháváme na parkovišti a zbývající 2 km pokračujeme pěšky. Je krásně a na blížící se ostrov je nádherný výhled. Právě začíná odliv. Stoupáme do kopce, v polovině kupujeme vstupenky a za chvíli jsme již na vrcholové terase před hlavním chrámem. Chvíli oddychujeme a obdivujeme výhled na ustupující moře. Když jsme dostatečně odpočatí, dáváme se na cestu vedoucí přes různé kaple a chodby směrem dolů do malých úzkých uliček. Kupujeme suvenýry a občerstvení. Odcházíme opět pěšky na parkoviště k autobusu. Odjíždíme do Vernonu nedaleko od Paříže, kde se ubytováváme a večeříme.

Pátek 7.6.

Brzy vstáváme a snídáme a potom už honem do Paříže. Autobus nás vysadil na kraji města a odjel na neplacené parkoviště. My pokračujeme vlakem a metrem do centra. Pěší procházku začínáme u Vítězného oblouku, procházíme třídu Champs-Élysées k Invalidovně, dále přes náměstí Svornosti k muzeu v Louvre. Cestou kupujeme maličké Eifellovky. Máme hlad, proto hledáme levné bistro, což se velmi rychle daří, takže obědváme studentské menu tvořené obloženou bagetou, zákuskem nebo salátem a pitím za slušných 6 euro. Z bistra odcházíme k vyhořelému chrámu Notre-Dame. Přímá cesta je uzavřena místní policií, proto musíme obcházet. Pohled na chrám je poněkud smutný. Doufáme, že bude brzy v původní kondici, bude sloužit původnímu účelu a nestane se pěstírnou zeleniny, jak je některými plánováno. Pokračujeme směrem k Sorbonně latinskou čtvrtí, kde si děvčata nakupují makronky. Sedáme do metra a jedeme do čtvrti Montmartre. Procházíme obchůdky, děvčata opět nakupují, tentokrát krásná trička. Po příkrých schodech stoupáme do kopce k bazilice Sacré-Cœur. Blíží se déšť, proto rychle fotíme a schováváme se v kostele. Po dešti procházíme náměstíčko s restauracemi a malíři. Tím naše procházka po Paříži končí a metrem a autobusem odjíždíme na kraj města k zaparkovanému autobusu. Nakupujeme zásoby na noční cestu a s Paříží se loučíme.

Sobota 8.6.

Po noční cestě přijíždíme v 9 hodin ke Praze. Pobyt ve Francii se vydařil nad očekávání. Děkujeme řidičům za bezpečnou jízdu, hlavní organizátorce p.uč. Fournier, ostatním učitelům-organizátorům a také žákům, protože byli všichni celý pobyt naprosto skvělí, chovali se na úrovni a krásně reprezentovali naši školu i Českou republiku ve Francii. Nezapomněli jsme ani na rodiče, protože bez jejich obětavosti a pomoci zejména s ubytováním francouzských dětí u nás, bychom výměnu nemohli realizovat.

Ještě jednou všem děkujeme!

Zápis pro šk. rok 2024/2025
Pozvánka
Jak do školy 2024-2025
Školní systém, elektronická ŽK
Strava.cz - přihlášení
Jídelníček
Mapa spádovosti
Strava.cz - informace
3D model školy
Sportovní areál
Volná místa