235 359 229
235 355 185
Žukovského 580/6, Praha, 161 00

V úterý 24.10. 2017 byly na školní zahradě u altánu slavnostně rozprouděny vodní kaskády. Kaskády jsou výstupem projektu, který částečně podpořila Praha 6 v rámci grantu Otevřený svět 2017 a částečně Nadační fond Veolia.

Smyslem projektu bylo vytvořit výukový a harmonizující prvek, jehož součástí by byla proudící voda. Na projektu se podíleli rodiče a učitelé Waldorfských tříd při ZŠ Dědina, odborným garantem byl zahraniční lektor a zahradní architekt Andy Jones.

Ten nejdříve motivoval rodiče školy přednáškou o vodních kaskádách a tzv. flowformách. Flowformy jsou umělecké útvary, speciálně formované tak, aby skrze ně protékala voda v určitých dynamických procesech a rytmech. Proudící voda vytváří pravidelný rytmus, který se podobá např. šplouchání moře. Často jsou využívány v biodynamickém zemědělství, jako harmonizující prvek v čekárnách, a také na dětských hřištích, kde slouží jako úžasný prostředník pro poznávání a smyslové prožívání živlu vody.

Flowformy se staly také součástí vodních kaskád na školní zahradě. Rodiče a někteří pedagogové začali svou práci v červnu 2017 tím, že vytvořili zmenšený model kaskád z keramické hlíny. Od začátku září pak strávili mnoho víkendů tím, že upravovali terén a vytvářeli kaskády z betonu. Na úpravě terénu se podíleli i někteří žáci školy.

Pod betonovým korpusem se skrývá složitý systém potrubí a kohoutků, který projektoval Ing. Ondřej Beneš. Voda z nádrže o objemu 1200 litrů může být uvedena do pohybu jak solárním panelem, tak ruční pumpou. Na způsob proudění vody mají největší vliv děti. Ty mohou ovlivňovat průtok vody a pozorovat např. vodní víry anebo způsob proudění a rytmus ve zmíněných flowformách.

Po náročných pracích v zahradě bylo pro zúčastněné rodiče a děti velkou slavností, že byly kaskády uvedeny do pohybu. Na slavnostní rozproudění přišla kromě rodičů a dětí také ředitelka Nadačního fondu Veolia. Po společném zpěvu lidových písní s vodní tematikou vystoupila se svými písněmi o vodě Dagmar Andrtová-Voňková. Zatímco dva žáci naplňovali při společném pumpování vrchní nádrž, zazněla její kytarová hra a píseň Proud, která byla korunována bouřlivým potleskem při prvním přepadu potůčku, stékajícímu z vrchní nádrže do spodnějších pater kaskád. Proud dětí, které se po skončení písně hrnuly ke kaskádám, už pak nebyl k zastavení.

Zápis pro šk. rok 2024/2025
Pozvánka
Jak do školy 2024-2025
Školní systém, elektronická ŽK
Strava.cz - přihlášení
Jídelníček
Mapa spádovosti
Strava.cz - informace
3D model školy
Sportovní areál
Volná místa