235 359 229
235 355 185
Žukovského 580/6, Praha, 161 00

Za letošními zážitky z Anglie jsme vyrazili nedlouho po poledni v pondělí 9. května 2016. Tentokrát jsme jeli ještě s žáky ze ZŠ Na Dlouhém lánu, a tak měli žáci při dlouhé cestě autobusem příležitost blíže se poznat i napříč školami. Čekal nás dlouhý přejezd přes státy západní Evropy do Calais, kde jsme prošli pasovou kontrolou a nalodili se na trajekt „Pýcha Kentu“, kterým jsme se v brzkých ranních, takřka úsvitových, hodinách přepravili do anglického Doveru. Odtud jsme pokračovali do Cambridge, kde jsme pak byli ubytováni v rodinách po následujících pět nocí.

Celý první den v Cambridge nám propršel. Nemohli jsme tak využít místní pěkné parky k odpočinku po noci strávené v autobusu. Nicméně jsme měli jiné pěkné zážitky, svezli jsme se v dvoupatrovém autobusu, pořídili jsme první nákupy v místním nákupním středisku. Zašli jsme do  infocentra, kde jsme odpočívali v místnosti bývalého soudu a zhlédli film o Cambridgeských pamětihodnostech a prohlíželi si sbírky místního muzea. Pěkné budovy kolejí slavné univerzity nám bohužel zůstaly nepřístupné, neboť začalo zkouškové období a vstup návštěvníkům byl zapovězen. Navečer už jsme se rozdělovali do rodin a naše zážitky se podle toho individualizovaly.

Následující den nás čekal celodenní výlet. Počasí se naštěstí vylepšilo. Nejdříve jsme jeli do Hunstantonu, kde jsme na mořském pobřeží měli možnost vidět dvoubarevné načervenalé útesy, prohlédli si městečko přivítali se s mořem a odjeli do Sandringhamu, kde jsme navštívili dům náležející královské rodině. Královna zde ovšem obvykle tráví jen Vánoce, po zbytek roku je dům i okolní park přístupný veřejnosti, a tak jsme měli možnost obdivovat obojí. Kdo nelenil, zašel se podívat i do bývalých stájí, kde jsou nyní zaparkovaná historická vozidla náležející královské rodině včetně velkého hasičského vozu. Mnozí byli nadšeni krásou přilehlých zahrad a pocvičili se ve fotografování. Přestože tu bylo krásně, spěchali jsme odtud zase zpátky do Hunstantonu, protože vrcholil odliv a my měli domluvený výlet obojživelným vozidlem za tuleni. Zážitkem pro nás byla jak jízda samotná, tak možnost dostat se do dohledné vzdálenosti k místním tuleňům. Pak už následovala jen cesta zpátky a opětné rozdělení do rodin.

Třetí den čekalo naše žáky vyučování. Jeli jsme autobusem do asi půlhodinku vzdálené vesnice Willingham, kde mnohé zaujaly učební místnosti s krby a dřevěným obložením i krásná přilehlá zahrada. Slunce svítilo a dopolední výuka všem rychle utekla. Odpoledne jsme pak jeli navštívit dvě města. Nejdříve jsme zavítali do St. Ive´s, rozkošného menšího městečka s historickým mostem a centrem. Někteří zde dali před památkami přednost místnímu Poundlandu, kde je možno koupit leccos a zaplatit za to pouze librou. Dále jsme pokračovali do Petersborough, kde mnohé uchvátila především rozměrná katedrála. Nicméně i zde bylo možno věnovat se nákupům, a zde to byl především obchod Primark, ve kterém si mnozí účastníci pořídili za malý peníz něco pěkného na sebe.

Následující den začal jako předešlý, školním vyučováním. Jen počasí se zase trochu pohoršilo. Nicméně nepršelo, a tak když žákům vyučování skončilo, vyrazili jsme na odpolední výlety opět zvesela. Tentokrát jsme jeli do St. Ely, městečka pojmenovaném podle úhořů, kteří se tu lovili a do Bury St. Edmond. Žáci měli možnost kromě obdivování půvabu těchto míst navštívit opět mnoho místních obchodů.

V sobotu pak už výuka nepokračovala, a tak jsme jeli opět na celodenní výlet. Nejdříve jsme se podívali do přímořského letoviska Great Yarmouth, kde jsme navštívili Sea life centrum a viděli tak mnoho ze života v moři. Při rozchodu navštívili někteří zábavní park poblíž, jiní se vrhli do vln chladného moře. Dále jsme si prohlédli centrum a pokračovali do Norwiche, kde byl čilý obchodní ruch. Viděli jsme tam největší tržiště z přilehlé oblasti, ale kdo chtěl měl možnost obdivovat opět místní architekturu, v blízkosti byla katedrála a několik kostelů. Zde mnozí završovali své nákupy, jiní si ještě nechávali rezervy na Londýn.

Cesta tam nás totiž čekala následujícího rána. Vyrazili jsme velmi časně, což se vyplatilo. Ze severního Greenwiche jsme jeli katamaránem do  centra, z paluby měli žáci možnost vidět jak moderní stavby proslulé jako Okurka či Struhadlo na sýr, tak i ty nejstarší jako Tower a Tower bridge. Vystoupili jsme u slavného London eye, kde jsme se rozdělili na dvě skupiny. Ti kteří byli v Londýně již po několikáté vyrazili pod vedením našeho průvodce netradiční trasou, ostatní šli klasickou turisticky oblíbenou trasou kolem Big Benu, Westmingsterského opatství, St. Jame´s parkem k Buckinghamskému paláci a dále na Trafalgarské náměstí, kde jsme se opět všichni setkali a pokračovali již společně čínskou čtvrtí a Soho na Oxford street. Zde se ještě dokončily poslední nákupy a pak jsme pokračovali metrem do olympijského městečka a odtud dál samořiditelným vlakem a lanovkou zpátky k autobusu. To vše jsme zvládli ve skvělém čase, a tak jsme stihli dokonce i dřívější trajekt, což celkově výrazně uspíšilo náš návrat. Do Prahy jsme tak přibyli již před pondělním polednem.

Zápis pro šk. rok 2024/2025
Pozvánka
Jak do školy 2024-2025
Školní systém, elektronická ŽK
Strava.cz - přihlášení
Jídelníček
Mapa spádovosti
Strava.cz - informace
3D model školy
Sportovní areál
Volná místa